Smart elektronik till hemmet

Smarta hem är en term som kommit att bli alltmer uppmärksammad på teknikmarknaden de senaste åren. En allt större del av hemelektronik finns att få tag på med möjligheter att koppla upp och styra dem med datorn eller mobiltelefonen.

Det mest grundläggande är förstås belysning som går att styra och schemalägga på smarta sätt. Fördelen med smart elektronik i jämförelse med den äldre varianten att sätta en timer på belysningen är att du med smart elektronik kan göra mer intrikata scheman för din ljussättning, till exempel låta badrumsbelysningen tändas och släckas flera gånger under en kväll. På så vis blir illus15207853585_b4bbec131a_bionen av att någon är hemma ännu tydligare. När det gäller säkerhet finns det också kameror som låter dig videoövervaka ditt hem, också här via mobilen.

De flesta har någon gång varit med om att behöva hjälp från en hantverkare – och upplevt de breda tidsfönster de sätter upp för sina besök. Hela arbetsdagar kan gå åt till att vänta på en hantverkare som sagt sig dyka upp någon gång mellan säg, 08-16. Med ett smart lås kan du istället be hantverkaren ringa upp dig när hen kommit fram och istället låsa upp med mobilen från där du är.

Med en smart vattendetektor upptäcker du vattenläckorna innan de hunnit orsaka kostsamma skador. Med en klimatdetektor kan du hålla koll på och justera luftfuktigheten i hemmet.

Numera finns det till och med musdetektorer på marknaden, och det är precis vad det låter som – en detektor som via mobilen meddelar dig om du fått problem med möss innan de ställt till med alltför stora skador. Själva detektorn ser för det mesta ut som en liten hundkoja som lockar mössen till sig.

Det här är en utveckling som bara har börjat och de närmsta åren kommer tveklöst innebära ännu fler innovationer vad gäller smart elektronik till hemmet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *