Belysningens psykologi

En lampa är en lampa som är en lampa, och för de flesta innebär inte inköpet av en ny lampa fler frågeställningar än att fundera över hur många watt lampan är på och över om belysningen är varm eller kall. Men det finns faktiskt en djupface-550768_960_720 och utstuderad vetenskap kring hur olika former av belysning påverkar oss människor i de miljöer vi vistas i, både inomhus och utomhus.

Visste du till exempel att omställningar till att öka användandet av naturliga ljuskällor vid nybyggnationer har gynnsamma effekter på människor? Eller att en väl genomförd ljussättning i butiksmiljöer hjälper till att trigga oss till att handla mer? Insikter som dessa har lett till att ljussättning och förmågan att utnyttja solljus numera är viktiga faktorer vid uppförandet av nya byggnader. Vanligtvis ingår en ljussimulering i arkitekternas arbete, något som nuförtiden går att göra med datorns hjälp.

Utvecklingen att alltmer försöka nyttja naturligt dagsljus har löpt parallellt med en utveckling där man kommit fram till att många typer av belysningar som användes förr i tiden upplevs som otrevliga och ibland till och med skadliga för de som vistas i inomhusmiljön. Bland annat har man kunnat påvisa att inomhusmiljöer belysta med lysrör kan orsaka huvudvärk. Det här ska inte tolkas som att utvecklingen inneburit att elektrisk belysning ersätts och fasas ut. Tekniska landvinningar har gjort att lamporna du köper i butik idag har tillverkats med hänsyn till deras hälsoeffekter.

Det är inte särskilt vanligt för privat bruk ännu, men det är ändå inte en dum idé att kontakta någon som har förståelse för hur ljus och ljussättning påverkar vår hälsa. En professionell ljussättare vet hur man på bästa sätt ljussätter ett rum med hänsyn till rummets funktion och välmåendet hos de som vistas där. Det kanske är en idé för dig som nyligen har flyttat eller som funderar på att göra det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *