Hur sparar du energi?

Att det är vilight-bulb-984551_960_720ktigt att spara energi för miljöns skull känner nog de flesta till. Sverige är inte den värsta energiboven globalt sett – vi är ganska duktiga på sådant som källsortering och i och med att vanliga lampor numera fasas ut till följd av ett EU-direktiv ser det ut som att energikonsumtionen kommer att minska även de närmsta åren. Här följer ändå några tips på saker som kan vara värda att kolla upp.

  • Om du sänker din inomhustemperatur med en grad sparar du fem procent energi.
  • Byt till lågenergilampor och ledlampor.
  • Kontrollera temperaturen i din kyl och frys. Rätt inställda sparar de dels el samtidigt som maten håller rätt temperatur. Den korrekta temperaturen för kyl och frys är +5 respektive -18 grader.
  • Skaffa en diskmaskin, det är faktiskt mer energisnålt än att diska för hand.
  • Dra ur laddaren till dator/mobil/surfplatta när du inte laddar.
  • Använd din vattenkokare för att koka vatten. Det drar mindre energi än om du kokar vatten på spisen.

Det är bara några knep som du kan ta till redan idag. Om det är så att du funderar på att införskaffa ny elektronik till ditt hem ska du titta efter energimärkningen. Den hjälper dig att göra energisnåla och effektiva val. Du hittar den på hushållsapparater som tvättmaskiner, dammsugare, kylar och frysar, värmepumpar och pannor, tv-apparater med mera.

Numera kan du köpa en så kallad elsändare som ger dig överblick över elkonsumtionen i ditt hem. På så vis vet du exakt hur mycket el som gått åt varje månad och du får dessutom koll på var de värsta energitjuvarna finns i hemmet eller på arbetsplatsen. Det är en mycket hjälpsam lösning för den som redan kontrollerat de mest uppenbara energitjuvarna – det är inte alltid så lätt att avgöra var det går åt mest ström när det väl har klarats av.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *