Elbil – en miljövänlig fluga

Intresset för Elbilar har verkligen skjutit i höjden det senaste decenniet, kanske till följd av att vi blivit mer allt mer miljömedvetna. Vi har gjort en djupdykning i ämnet för att nosa rätt på elbilens historia samt information den moderna elbilen. Trevlig läsning, önskar vi på Elektrikerlistan!

Vad är en elbil?

En elbil är ett fordon som drivs av en eller fler elmotorer vars ström enbart försörjs av batterier. Det finns många olika typer av elbilar och dess egenskaper styrs mestadels av vilken typ av batterier som används, detta påverkar bl a körsträckan och laddningstiden. Den vanligaste batteritypen som används idag kallas litiumjonackumulator. Laddningstiden för en elbil varier från modell till modell, en normal laddningstid är ca 6-8 timmar från ett vanligt eluttag. Det finns också ett specialutvecklat för snabbladdning av batterier som laddar elbilen full på blott en halvtimme. Räckvidden varierar från modell till modell från 150 km upp till 600 km.

elbil

Elbilens Historia

Man kan tycka att el- och hybridbilar känns som något relativt nytt och hippt. Sanningen är att ett elektriskt fordon byggdes redan år 1842, då givetvis i en betydligt enklare konstruktion. På grund av problematik med depåer för uppladdning, dröjde till det ända till 1890-talet innan man kunde färdigställa en komplett elbil. I USA fick elbilen sin första stora boom, detta under sista delen av 1800-talet. I början av 1900-talet började man att exportera bilarna till Europa, men det skulle dröja ett gäng decennier innan intresset för elbilar blev stort. I begynnelsen sågs denna typ av bil som rätt otillräcklig då räckvidden var ynka 3-4 mil. Dessutom var batterierna ofta av dålig kvalité och möjligheterna att ladda batterierna sällsynta. Idag är elbilen ett populärt val bland den miljömedvetne bilägaren.

Den moderna elbilen 

I Sverige tog intresset för elbilar på allvar fart under begynnelsen av 2000-talet. Man kan anta att vår medvetenhet kring miljöpåverkan kan ha bidragit till att många väljer en eldriven bil framför den klassiska bensindrivna bilen. Elbilen minskar förbrukningen av fossila bränslen och därmed koldioxid vilken är allmänt känt att ha med positiv påverkan på miljön. Idag erbjuder de flesta stora aktörer flertalet elbilar, däribland Toyota, Citroen, Ford, Opel, BMW, Tesla, Nissan, Opel med flera. Elbilar har generellt ett högre pris än en bensindriven bil. Kostnaden utgörs till största del av kostnaden för själva batteriet. Trots att elbilen har ett lite högre inköpspris, är den betydligt billigare i drift än ett bensindrivet fordon, i det långa loppet kan man säga att det blir en lönsam affär. Förutom att elbilen är miljövänligare än bildar som får på diesel eller bensin, är den också tyst att köra och kräver minimalt med underhållning. Framtiden för elbilar ser ljus ut, el ser ut att bli framtidens alternativ till fossila bränslen. Det forskas just nu kring hur man kan öka räckvidden för elbilarna, något man tror kommer resultera i att allt fler väljer en eldriven bil framför den klassiska bensin- eller dieseldrivna bilen.